Колкото по-рано започнем да инвестираме, толкова по-бързо ще постигнем целите си

07.11.2019

Колкото по-рано започнем да инвестираме, толкова по-бързо ще постигнем целите си

Интервю с г-н Георги Георгиев – портфейлен мениджър на Karoll Capital и лектор на EXPO MoitePari 2019 с темата „Кои инвестиции ни помагат да повишим стандарта си на живот?“.

- Г-н Георгиев, кои са стъпките, които трябва да предприемем, ако искаме да започнем да инвестираме средствата си?

 - Това е много лесно. Първо, трябва да се вземе решението да се започне и да се планира дългосрочно. След като сме решили, че искаме да инвестираме трябва да изберем дали само ще подбираме инвестициите си или ще доверим парите си на пасивни схеми за дългосрочно инвестиране чрез ETF-и, които следват представянето на дадени активи или чрез взаимни фондове, които се управляват активно от професионални инвеститори . Това са вариантите, които смятаме, че са най-подходящи за начинаещите в инвестирането. В тях рискът е доста по-нисък, така че ги препоръчваме като първи стъпки в инвестирането, като естествено за избор на конретен фонд е необходимо да се съобразим с хоризонта на инвестицията и рисков профил на инвеститора.

Другият вариант е т. нар. доверително управление – инвестиционен консултант определя какъв е вашият рисков профил и спрямо целите ви,  той управлява вашите средства в индивидуално изграден портфейл. Този вид услуга не изисква познания за инвестиране и не води до никаква загуба на време от страна на инвеститора, но обикновено изисква по-голяма първоначална сума.

 - Кои са най-често срещаните инвестиционни грешки не само за начинаещите, но и за тези, които имат опит в това?

 - Най-често допусканите грешки, особено от начинаещите инвеститори, са свързани с тяхното ирационално поведение. Поведенческите финанси са сравнително ново направление, за което има цяла теория. През 2017 г. американският икономист Pичapд Taлep бе отличен с Нобелова награда именно заради изcлeдвaниятa cи в т.нap. "иĸoнoмиĸa нa пoвeдeниeтo“. С развитието на тази наука, се обособиха няколко основни психологически грешки, които инвеститорите допускат. Най-разпространената например е стадното поведение на инвеститорите, други такива са мисленето според рамката и мисловното счетоводство. Интересното при тях е, че няма как да се предпазим, но четейки можем да се опитаме да не допускаме тези грешки. Това, което ние виждаме, дори и при опитни хора, дори и при опитни инвеститори е, че те се поддават на тях в някаква степен.

Купи билет за EXPO MoitePari

 - Очаквате ли в тазгодишното издание на EXPO MoitPari да се включат млади хора? Готови ли са те да започнат да мислят за инвестиране?

 - Надявам се да има много млади хора, тъй като, за съжаление, процентът на българите, които са запознати с капиталовите пазари е доста по-нисък от този в западните страни. Ние забелязахме тези тенденции още през 2012 г. и оттогава създадохме едно обучение, което е насочено именно към млади хора и ги учи да инвестират дългосрочно. Считаме, че именно дългосрочното инвестиране е начинът, по който хората могат да си осигурят един по-добър живот. На запад самото поколение израства с мисълта, че трябва да инвестира и че това е начинът, по който да си осигури старините, докато в България това разбиране го няма. Първо, не е имало капиталов пазар през 90-те години, след това през 2000-2010 г. той тепърва се развиваше. Няма откъде този опит да бъде почерпен. Младите хора няма как да го почерпят от техните родители, а пък отделно в училищата за средно образование теми като управление на личните финанси въобще не се засягат.

 - Това означава ли, че според Вас е добре това решение за управление на бъдещите инвестиции да се вземе на възможно най-ранна възраст?

 - Точно така! Колкото по-рано започнеш, толкова по-бързо ще можеш да постигнеш целите си. Когато започнеш по-късно, тогава вече се налага да отделяш по-голям процент от средствата си. Има едно проучване, което показва, че ако започнеш да инвестираш на 20 години са ти необходими да отделяш 5% от средствата си, за да постигнеш определена цел. Ако започнеш на 30, за да постигнеш същата цел вече трябва да отделяш 10%. На 40 години този процент вече е 20%, т.е. доста по-голям процент от дохода си трябва да отделиш, за да може да компенсираш този времеви хоризонт. Всички знаем, че времевият хоризонт, през който сме активно работещи е от 20 – 65 години, така че имаме лимитиран период, през който да акумулираме спестявания.

 -  Вие ще водите и работилницата “Определяне на рисков профил и как да изградим личния си портфейл“, разкажете ни малко повече за нея.

 - На базата на представянето ни в лекционната част всеки ще може да попълни примерна анкета, която дава идея на финансовия консултант, какъв профил е съответният клиент. На база на тези профили и целите на инвестиора, след това заедно се изберат съответните активи в инвестиционния порфейлт. Ние сме определили 5 основни профила - от най-ниско рисков, консервативен профил, до агресивен. От това зависи и кои ще са най-подходящите инвестиции за конкретния участник.

 - Какво ново ще има в представянето на Karoll Capital по време на EXPO MoitPari в сравнение с предходното?

 - Във лекционната част по-скоро отново ще акцентираме върху това колко е важно да се инвестира дългосрочно. Новото ще е в работилницата, където ще покажем как всеки може да си направи инвестиционен портфейл, с който да се възползва от възможностите на капиталовите пазари.

 - Защо е ценен финансовият форум EXPO MoitPari?

 - Ценното на подобен форум е, че можеш да споделиш пред наистина заинтересовани хора какво точно представляват капиталовите пазари. Как максимално могат да ги използват, така че да работят в тяхна полза и най-важното да ги мотивираш и да им дадеш първата стъпка да започнат да инвестират, тъй като инвестирането, както казах, е основният фактор, с който те могат да обогатят своите портфейли, т.е. да им помогне да живеят един по-добър живот.Цената на билета е за ЕДИН ЧОВЕК и включва: достъп до всички семинарни панели и дискусии. Всички работилници; достъп до всички изложбени щандове; напитки и сладки по време на кафе паузите; възможност за включване в игра с награди; Преференциални предложения от участващите финансови институции специално за посетителите на Експо „Моите пари“.

РЕГИСТРАЦИЯ ДО 15 ноемрви

130.00 лв.

купи
РЕДОВНА ЦЕНА НА БИЛЕТА / ЦЕНА ПРИ РЕГИСТРАЦИЯ НА МЯСТО

195.00 лв.

САМО при наличие на останали места, закупуването на билет от 13 до 16 ноември (първи ден на събитието) ще е възможно на цена от 195 лв. / човек Цената на билета е за ТРИМА ДУШИ и включва: достъп до всички семинарни панели и дискусии. Всички работилници; достъп до всички изложбени щандове; напитки и сладки по време на кафе паузите; възможност за включване в игра с награди; Преференциални предложения от участващите финансови институции специално за посетителите на Експо „Моите пари“.

РЕГИСТРАЦИЯ ДО 15 ноемрви

300.00 лв.

купи
РЕДОВНА ЦЕНА НА БИЛЕТА / ЦЕНА ПРИ РЕГИСТРАЦИЯ НА МЯСТО

470.00 лв.